ΣΧΟΛΙΚΟΣ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΣ
Έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό British Medical Journal, έδειξε ότι η αιτία της κατάθλιψης που εκδηλώνει το 30% των νέων (ήδη από την παιδική ηλικία μέχρι την ηλικία των 18 ετών) αποδίδεται στον εκφοβισμό και την αρνητική κριτική που λαμβάνουν. Μάλιστα, οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι η κριτική θεωρείται ως η πιο διαδεδομένη στην κοινωνική αλληλεπίδραση μεταξύ των ατόμων. Συνηθίζεται κάποιοι να λένε ότι η κριτική έχει και θετική πλευρά αφού βοηθάει στο να γινόμαστε καλύτεροι.
Ωστόσο, δεν ισχύει πάντα και κυρίως στην περίπτωση των παιδιών. Κλινικοί ψυχολόγοι έχουν αναφέρει ότι η κριτική έχει θετικό αποτέλεσμα μόνο όταν το άτομο μπορεί να αποστασιοποιηθεί συναισθηματικά από αυτή και έχει αποκτήσει επαρκή ωρίμανση. Οι ειδικοί προτείνουν να δοθεί προσοχή στην καλοπροαίρετη κριτική, πχ. μην κάνεις αυτό…, μην κάνεις τέτοια γράμματα…, μην κάνεις έτσι τη ζωγραφιά… θα ζωγραφίσω εγώ, κτλ., και στη κριτική που αφορά τη σύγκριση, όπως ο αδελφός, το τάδε παιδί… είναι καλύτερο, ακούει, διαβάζει, κτλ. Καμιά φορά οι γονείς για λόγους ανησυχίας και άγχους, εν αγνοία τους, ασκούν κριτική στα παιδιά δίνοντας συμβουλές σε αυτά και κατά συνέπεια οι ίδιοι τα χαρακτηρίζουν ως ανυπάκουα ή απρόθυμα να συνεργαστούν.
Για αυτό προτείνεται η ανάπτυξη θετικής επικοινωνιακής σχέσης μεταξύ των γονέων και των παιδιών. Τα παιδιά χρειάζονται ηρεμία και συζήτηση, να μιλάμε και να εξηγούμε, κι όχι φωνές και τιμωρίες. Τα παιδιά έχουν ανάγκη την επιβράβευση και τους επαίνους, να μιλούν και να τα ακούμε, να επικοινωνούν ό,τι τα απασχολεί και τα προβληματίζει.
Το βίντεο που ακολουθεί, θα βοηθήσει τα παιδιά να ορίζουν, να αναγνωρίζουν και να προλαμβάνουν τον σχολικό εκφοβισμό ώστε να τον αντιμετωπίζουν.
Ένα παραμύθι για τον σχολικό εκφοβισμό, που θα βοηθήσει τους μικρούς μας φίλους να καταλάβουν ότι η βία, μια ενοχλητική και κακή συμπεριφορά, μπορεί να τσαλακώσει την καρδούλα ενός παιδιού. Συζητήστε με τα παιδιά για τα συναισθήματα που ένιωσαν και ανακαλύψτε τις δικές τους σκέψεις και τρόπους για την αντιμετώπιση αυτού του είδους βίας, διαβάζοντας την ιστορία. Ανακαλύψτε και δημιουργήστε μαζί με τα παιδιά προσφέροντας σε αυτά ένα όμορφο δώρο με ευχάριστο και βιωματικό τρόπο, όπως προτείνει και η δημιουργός του παραμυθιού.
Παιδική Σεξουαλική Παρενόχληση
Το ενημερωτικό υλικό -Ο κανόνας των εσωρούχων που έχει σχεδιαστεί από το Συμβούλιο της Ευρώπης και οι δύο ιστορίες κινουμένων σχεδίων Το μυστικό της Νίκης και Το μυστικό της Νίκης 2: Η περιπέτεια του Βίκτωρα– έχει εγκριθεί από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων και από το Συμβούλιο της Ευρώπης. Επιπλέον έχει χορηγηθεί η θετική γνωμοδότηση του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής του Υπουργείου Παιδείας για χρήση, προβολή και αξιοποίηση από τους εκπαιδευτικούς.
Ο σύνδεσμος και οι δύο ιστορίες κινουμένων σχεδίων που ακολουθούν, θα βοηθήσουν στην ενημέρωση, τη διδασκαλία, την πρόληψη και την αντιμετώπιση της παιδικής σεξουαλικής παρενόχλησης.
Ο κανόνας των εσωρούχων: https://rm.coe.int/16806b0746